►Když jde vše podle plánu, stala se někde chyba...◄
tumblr_mlxzrc1KpZ1qlbnsco1_500.gif (500×250)

Recept na Dango

1. března 2013 v 17:14 | Mononoke-chan |  Bla Bla Bla...
Páni, tolik lidí by chtělo recept na dango :DD tak tady je pár receptů (není jenom jeden druh). Doufám, že nebudu jediná, kdo ho jednou (snad) uvaří a bude k jídlu xD


Vysvětlivky+pomůcky:
  • mirin=saké na vaření
  • Joushinko a Shiratamako se dají nahradit obyčejnou rýžovou moukou
  • kukuřičný škrob můžete nahradit bramborovým škrobem

Obyčejné (Sladké) Dango:

Potřebujeme:
  • 3 hrnky rýžové mouky (nebo víc, záleží na tom jaké množství danga chceme)
  • 1/2 hrnku moučkového cukru (podle chuti)
  • špetku soli
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • teplou vodu (tak teplou, aby ses neopařil/a)
  • 1 větší, nízký hrnec
  • 2 velké mísy
  • 1 vařečku
  • 1 talíř
  • veliké síto
  • bambusové (nebo dřevěné) špejle
Postup:
Připravíme si hrnec a asi ze tří čtvrtin jej naplníme vodou a dáme vařit. Do mísy nasypeme mouku, škrob, sůl a cukr. Promícháme, po troškách příléváme vodu a zároveň těsto hněteme, dokud není dost tvárné a nelepí. Poté z těsta uválíme menší kuličky, asi tak velké, aby se daly nabodnout na špejle. Mezitím už by se voda měla vařit, pokud je tomu tak, naházejte (opatrně) kuličky do vody. Chvilku počkejte a pak je odlepte vařečkou ode dna, ale dejte pozor, abyste je nerozmělnili. Po několika minutách by měly knedlíčky volně plout ve vodě, většinou těsně u hladiny. Nechejte je vařit asi další 4 minuty. Celkový čas vaření je asi tak 6-8 minut. Poté si do druhé misky nalejte studenou vodu, knedlíčky přeceďte přes síto a vhoďte je do ní. Dvě minuty je tam nechte, pak znovu přeceďte a dejte knedlíčky na talíř. Vezměte si špejle a napíchejte na každou 3-5 knedlíčků. Doporučuju kratší špejle, abyste si je nemuseli při jídle strkat až k mandlím :) To je celé, itadakimasu!
Zdroj (udělala jsem pár úprav)

Mitarashi Dango:

Ingredience pro dango (25 ks):
  • 220ml joushinko
  • 110ml shiratamako + 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 265ml horké vody (aby byla horká, ale ne vroucí)
  • hrnec vroucí osolené vody
Ingredience pro Mitarashi omáčku:
  • 55ml cukru
  • 105ml vody + 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 28ml sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce mirinu
  • půl polévkové lžíce rýžového octa
Co potřebujeme dále:
  • hrnec na vaření knedlíčků
  • mísa na smíchání těsta
  • hrnec na ochlazení knedlíčků
  • grillovací pánev
  • malá pánev pro vaření sójové omáčky
  • bambusové (nebo dřevěné) špejle
Postup:
1. Smícháme mouku joushinko s horkou vodou v míse a přidáme mouku shiratamako. Mícháme do měkkého těsta, až se bude zdát trochu suché na dotek. Je velmi příjemné na dotek.

2. Uděláme z těsta 25 knedlíčků, zhruba do tvaru koule.

3. Několik knedlíčků najednou (aby se nepřekrývaly) ponoříme do hrnce s vroucí vodou (která je osolená). Po pár minutách začnou plavat na povrchu, tak je tam nechte povařit další asi 3-4 minuty. Poté vytáhněte.

4. Rychle je ponořte do hrnce se studenou vodou.

5. Poté je napíchejte na špejle po čtyřech nebo pěti.

6. Grilujte na grilovací pánvy, dokud se nebudou mít pěkné "spáleniny" po povrchu. Nezapomínejte postupně otáčet.
Takto by měli vypadat:

7. Mezitím, jak děláte knedlíčky, uděláte Mitarashi omáčku. Smíchejte všechny přísady pro omáčku na malé pánvičce a přiveďte k varu. Pořádně promíchejte. Vařte dokud se omáčka nezahustí. Čím déle ji budete mít na ohni, tím hustší bude. A varuji, že se udělá opravdu velmi rychle! (hustá už je tak po 20-ti vteřinách!) Můžete si ji taky udělat předem.

8. Polijte omáčkou Mitarashi knedlíčky napíchané na špejlích. Lépe je, když jsou ještě horké.
Zdroj (přeložila jsem to)

Nikudango:

Ingredience:
  • 500g mletého masa (půl napůl hovězí a vepřové)
  • 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného sýra
  • půlka najemno nasekaného celeru
  • 2 vejce
  • 3 lžíce mouky
  • 1 stroužek nadrobno nasekaného česneku
  • sůl a pepř
  • olej
-poměr masa ku celeru je jen na vás a vaší chuti :)

Postup:
Maso, sýr, česnek, mouku, celer a vejce smícháme. Dochutíme solí a pepřem dle chuti a ze vzniklé hmoty vytvoříme kuličky-knedlíčky. Ty osmažíme na oleji do hněda a můžeme podávat buď s rýží, nebo napíchat na špejle a podávat samotné.

Můžete si udělat omáčky pro namáčení:
  • Sladkokyselá: Rovným dílem smíchejte sójovku, rýžový ocet a bílé víno či saké. Dochuťte solí a cukrem dle libosti.
  • Česneková: Pouze nastrouhejte česnek do sójovky.
  • Citrónová: V poměru 2:1 smíchejte sójovku a citronovou šťávu.

Kushi Dango:

Ingredience pro knedlíčky:
  • hrnek lepkavé rýžové mouky
  • 3/4 hrnku teplé vody
Ingredience pro omáčku:
  • 3/4 hrnku vody
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu a vody
Postup:
Rýžovou mouku a vodu smícháme v míse, abychom vytvořili těsto. Uděláme kulaté knedlíčky, které ponoříme do vroucí vody. Až začnou plavat na hladině, nechtě je zde další 3-4 minuty. Poté je vyndejte a nechte vychladnout. Dále je napíchejte na špejle. Smíchejte vodu, cukr a sójovou omáčku na pánvi a dejte na střední plamen. V hrnku smíchejte škrob s voudou a nechte mimo. Jakmile se omáčka uvaří, přidejte škrob s vodou v hrnku a rychle zamíchejte. Mírně opečte knedlíky a polejte omáčkou.
Zdroj (trochu jsem to upravila...)


Typy:
  • Když máte obyčejné dango, můžete během vaření přidat potravinářskou barvu, aby vypadalo jako v anime.
  • Chcete-li, aby byly opravdu sladké, použijte mouku Mochiko (je sladká).
  • Mouky Joushinko a Shiratamako se prý dají sehnat v JapaShopu na Dejvický v Praze (ještě jsem tam nebyla) a teoreticky by měli mýt i mouku Mochiko :)
Nezbývá mi než dodat: Itadakimasu!!

Většinu receptů jsem našla (s odkazy) zde.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ♥Míša♥ ♥Míša♥ | Web | 1. března 2013 v 20:01 | Reagovat

To vypadá fajn,možno niekedy s mamčou skúsime :) Vo varení sa moc nevyznám ale myslím že sa to dá zvládnuť :D

2 Tayuya-chan Tayuya-chan | Web | 2. března 2013 v 9:45 | Reagovat

Gehee.. arigato za recept :)) nevypadá to nějak extra složitě, takže to určitě vyzkouším xDD

3 Satsuki Satsuki | Web | 2. března 2013 v 20:20 | Reagovat

Tooohle je dango :DDDDD nevypadá to moc dobre xD vypadá to moc sladko xD

4 Satsuki Satsuki | Web | 2. března 2013 v 20:20 | Reagovat

a taky to vyzkouším xD když  mne mamka nezabijexD

5 Jitřenka Jitřenka | Web | 3. března 2013 v 7:57 | Reagovat

To musím vyzkoušet!Mamka mě sice zabije ale to je jedno.XD

6 Yutaka Komeko Yutaka Komeko | Web | 24. listopadu 2013 v 11:38 | Reagovat

Tak to vypadá hodně dobře ^^.Zatím jsem zkoušela jen mitarashi dango, ale ta omáčka byla nějaká divná :D.Jinak je moc fajn, že to máš takhle pohromadě, přehlednost se cení ^_^~!

7 Petr Petr | 4. ledna 2014 v 17:38 | Reagovat

Zatím jsem zkusil jen to obyčejné. V podstatě je to jako sladká rýžová kaše, jen je to na špejli a bez kakaa (zajímavé by bylo je jím posypat). :) Chutnalo mi to a určitě vyzkouším i ty další recepty, díky za ně.

8 hiyori hiyori | E-mail | 13. února 2014 v 21:41 | Reagovat

myslíš že by vadilo kdybych místo moučkového cukru použila třtinový cukr?

9 Iris Iris | 16. března 2014 v 21:05 | Reagovat

Úžasný recepty. Neví někdo, čím se dá ahradit joushinko a shiratamako?

10 Izumicchi Izumicchi | 14. dubna 2014 v 1:08 | Reagovat

0: děkuji za recept :33 rozhodně to co nejdríve zkusím :3

11 muj-svet-anime-a-manga muj-svet-anime-a-manga | 2. června 2014 v 20:05 | Reagovat

Jenom bych se rád zeptal jakou tu rýžovou mouku jestli hrubou nebo polohrubou nebo hladkou

12 araraf araraf | E-mail | 1. srpna 2014 v 13:11 | Reagovat

Jestli se můžu zeptat, kde seženu rýžovou mouku (kromě e-shopů)?

13 MrsNikoll MrsNikoll | 12. října 2014 v 16:53 | Reagovat

Teď zkouším obič dango a strašně mi to lepí -.- už cejtim jak to bude hnusný...

14 emily emily | 8. listopadu 2016 v 15:44 | Reagovat

Prave ho robim a nedari sa. Ake to na byt uvarene? Je to v nutri suche a tvrde a neplavaju. Uz ich varim 30m a stale to je rovnake. Co som pokazilaaa. :-(

15 Amylo Amylo | 10. února 2017 v 12:01 | Reagovat

[14]: Vyšlo mi to stejně...ve videích tam přidávájí ještě tofu tak jestli to nebude tím :)

16 RobertMib RobertMib | E-mail | Web | 14. května 2017 v 4:46 | Reagovat

free online chat with a doctor  <a href=http://trifolia.no/viagra.html>viagra norge</a>  does the green coffee bean pill work

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Flag Counter